Hieronder vindt u alle veelgestelde vragen in de verschillende categorieën. Zo vindt u antwoord op uw vraag over de zonnepanelen zelf, het voordeel wat er te behalen valt, hoe de installatie verloopt en wat de garanties zijn die Sinne Enerzjy u kan bieden.

Aanschaf zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Is er kleurverschil mogelijk?
Leveren zonnepanelen stroom als het bewolkt op koud is?

Ja, want een zonnepaneel zet licht om in stroom. Natuurlijk wek je het meeste op, op een onbewolkte zonnige dag.

Ook in de winter werken je zonnepanelen als ze niet besneeuwd of berijpt zijn. Zélfs op 21 december (de kortste dag van het jaar). Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht, niet op temperatuur.

Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp. Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen met een factor van 0,88. Rekenvoorbeeld: een paneel van 285 Wp levert op jaarbasis gemiddeld 285 x 0,88 = 251 kWh op. Een gemiddeld huishouden heeft een jaarverbruik van 3.400 kWh. Om dit zelf op te wekken zijn per jaar 3400/251 = 14 zonnepanelen van 285 Wp nodig. Door de dakscan uit te voeren op onze website je binnen 30 seconden wat het gaat kosten en wat het je uiteindelijk gaat opleveren.

Leveren zonnepanelen stroom als de gewone stroom uitvalt?

Nee, je omvormer schakelt uit veiligheidsoverwegingen automatisch uit, als de stroom uitvalt.

Verdient een zonnepaneel zich terug?

Ja, op termijn verdient een zonnepaneel zich terug. De precieze terugverdientijd is echter van veel factoren afhankelijk. Voornaamste financiële factoren zijn de aanschafprijs en de stroomprijs van je huidige leverancier. Ook is de locatie van de zonnepanelen voor een groot deel bepalend voor het rendement aan opgewekte zonne-energie. Gemiddeld verdien je de zonnepanelen binnen 3 tot 7 jaar terug. De zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Wat leveren zonnepanelen gemiddeld op?

Tien zonnepanelen leveren al snel een voordeel op van ruim 1000 euro per jaar. Deze berekening hebben we gebaseerd op een leveringstarief van € 0,40 per kWh.

Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

De stroom die je opwekt wordt ten eerste gebruikt voor de apparaten in huis, zoals de wasmachine of koelkast. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je de stroom terug aan het netwerk. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert je stroomleverancier je de stroom die je nog extra nodig hebt.

Wat is het verschil tussen watt en wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Bij een zonnepaneel hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die erop valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium)omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. 

Een paneel van 285 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 285 watt. De jaarlijkse opbrengst van een 285 watt paneel is 285 Watt x 880 effectieve zonuren = 251 kWh.

NB: 880 zonuren is een gemiddelde voor Nederland. Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Het electriciteitsnet werkt met wisselstroom. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken in je huis en om terug te leveren naar het elektriciteitsnet moet het eerst omgezet worden naar wisselstroom. Ons zonneprogramma levert afhankelijk van het gekozen aantal zonnepanelen en de situatie een bijpassende omvormer, zodat deze het vermogen van je opstelling aankan.

Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning?

Zonnepanelen hebben vaak een gunstig effect op de waarde van je woning. Hoe groener je energielabel, hoe gunstiger dit is voor de waarde van je huis.

Verminderde kosten, verhoogd rendement

Alles over subsidies en 0% BTW tarief

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen voor zonnepanelen?
Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik zonnepanelen koop?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het installeren van zonnepanelen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Installatie zonnepanelen

Alles de installatie

Wat is het effect van schaduw op mijn rendement?
Wat kan ik verwachten bij de installatie?

Na goedkeuring van de offerte zal de servicepartner contact met u opnemen om een installatiedatum vast te stellen voor de panelen. Over het algemeen worden de panelen in een dagdeel geïnstalleerd, afhankelijk van het aantal panelen dat geplaatst moet worden. Voorafgaand aan de installatie ontvangt u een melding met het tijdstip van de installatie. Mocht u op de geplande dag niet aanwezig zijn, dan kunt u tot veertien dagen voor de installatiedatum telefonisch contact opnemen met de servicepartner om de datum te wijzigen.

Heb ik accu’s nodig?

Nee. Er zijn twee soorten systemen: systemen met accu's waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen (autonome systemen), en systemen waarin de opgewekte stroom wordt omgezet in 230V-wisselstroom. Dat is gelijk aan de stroom van het lichtnet (netgekoppelde systemen). Bijna alle zonnepanelen op woonhuizen zijn netgekoppeld en hebben geen accu's nodig. Er wordt dan overigens alleen stroom opgewekt als er netstroom aanwezig is. Als de stroom uitvalt, schakelt het systeem uit.

Heb ik een slimme meter nodig?

Dit is niet altijd het geval. Heb je straks zonnepanelen, dan ga je stroom terugleveren aan het net. Hiervoor melden wij je aan bij www.energieleveren.nl. Jouw netbeheerder weet dan dat je zonnepanelen hebt en kijkt of je een nieuwe elektriciteitsmeter (slimme meter) nodig hebt. Is dat het geval, dan neemt de netbeheerder contact met je op.

Ik heb een plak dak. Kan ik daar ook zonnepanelen plaatsen?

Je kunt heel makkelijk zonnepanelen op een plat dak plaatsen. De panelen kunnen op een plat dak namelijk ook voldoende daglicht ontvangen om stroom op te wekken. Dit zullen we met u bespreken tijdens de aanvraag.

Moet mijn huis verbouwd worden als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Nee, het enige wat nodig is voor de plaatsing van zonnepanelen, is een doorvoer voor de stroomkabel.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Voor het installeren van zonnepanelen is in de meeste gevallen geen vergunning nodig tenzij je in een monumentaal pand woont of je woning onder een beschermd stads-of dorpsgezicht valt. Neem in dat geval contact op met de gemeente. Het is overigens altijd goed om dit voor de zekerheid te controleren.

Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen wil laten installeren?

De oriëntatie waarop je dak ligt. De panelen moeten namelijk zo veel en zo lang mogelijk zonlicht ontvangen. Verder kunnen het type elektriciteitsaansluiting en de capaciteit van de aansluiting van invloed zijn. Vanzelfsprekend denken onze adviseurs hierin met je mee.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Je kunt rekenen op minstens 25 jaar rendementsgarantie voor de zonnepanelen. De rendementsgarantie van de zonnepanelen is na 10 jaar 90% en tot het 25ste jaar 80%.

Na installatie

Alles over onderhoud en gebruik

Kan er bliksem inslaan in mijn zonnepanelen?
Kunnen zonnepanelen tegen het weer in Nederland?

Ja, als de panelen op de juiste manier zijn geplaatst, dan zijn ze bestand tegen weersomstandigheden zoals storm, hagel, sneeuw en vorst.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wij plaatsen je zonnepanelen schuin. En daardoor blijft er weinig vuil op liggen. Door de regen spoelt het meeste vuil eraf. Ook op een plat dak monteren wij je zonnepanelen schuin.

Mijn zonnepanelen systeem werkt niet goed. Wat moet ik doen?

Als uw zonnestroomsysteem niet goed werkt, zijn er mogelijk verschillende oorzaken. Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat het probleem is. Is de opbrengst lager dan verwacht, zijn er veel momenten van schaduw, ligt het systeem niet op de juiste plek of zijn er problemen met de aansluiting? Als u problemen ondervindt met uw zonnestroomsysteem, kunt u contact opnemen met Sinne Enerzjy. Ons team staat voor u klaar om u te helpen bij het oplossen van de problemen.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen werken?

Met behulp van de app die bij de omvormer wordt geleverd, kun je de opbrengst van je zonnepanelen inzien. Als je Power Optimizers laat installeren kun je de prestatie van elk individueel paneel monitoren via een portal of app.

Wat is de vergoeding voor uw teruglevering?

Salderen betekend; de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt terugleveren. Namelijk: leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.

Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijgt je van je energieleverancier ongeveer 7 a 10 cent terug exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

De tarieven kunnen periodiek worden aangepast op basis van marktontwikkelingen.

Wat moet ik doen om energie terug te leveren?

Heb je zonnepanelen aangeschaft, dan ga je energie terugleveren aan het net. Om er voor te zorgen dat dit geen problemen oplevert, melden wij je aan bij www.energieleveren.nl. Zo is de netbeheerder op de hoogte en verwerkt de administratie, zodat de verrekening op je jaarafrekening terug te zien is.

Uw groene specialist in zonnepanelen

#1 Keuze voor Friesland

Bij Sinne Enerzjy hebben we als missie om duurzame energie voor iedereen toegankelijk te maken. We geloven dat zonnepanelen een van de beste manieren zijn om deze missie te bereiken.

Ons ervaren team staat altijd klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw specifieke situatie. Vertrouwen staat bij ons hoog in het vaandel. We bieden enkel betrouwbare en efficiënte zonnepanelen die voorzien zijn van de juiste keurmerken. Zo kunnen onze klanten erop vertrouwen dat ze hoogwaardige zonnepanelen ontvangen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Lees verder
Reviews Sinne Enerzjy

Tevreden klanten aan het woord

Bij ons kunt u terecht voor...

Wek uw eigen energie op

Zonnepanelen

Sla uw opgewerkte energie op

Thuisbatterij

Gegarandeerd een goed werkend systeem

Onderhoud na installatie

Direct beginnen

Binnen 1 minuut een offerte aanvragen?
Bereken uw voordeel en ontvang een offerte op maat. Binnen 2-4 weken geïnstalleerd.

Bereken voordeel

Wij zorgen voor een optimaal rendement met onze All-in service voor Zonnepanelen in Friesland!

Geoptimaliseerd ontwerp

Ontvang een overzichtelijk en passend advies, Al onze installaties zijn geoptimaliseerd voor de hoogste opbrengst.

Installatie op maat

Het voor u op maat gemaakte ontwerp wordt met betrouwbaar materiaal vakkundig geïnstalleerd door vakbekwame en erkende installateurs.

Bespaar geld

Zonnepanelen zijn natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U bespaart maandelijks flink op uw energierekening.