Btw-verlaging op zonnepanelen in 2023: wat betekent het voor jou?

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0 procent. Waar je voorheen de btw op zonnepanelen achteraf kon terugvorderen, hoef je het nu dus helemaal niet meer te voldoen. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp en het bespaart je netto zelfs kosten. Hoe dat zit leggen we hieronder uit.

Wat is er veranderd?

Voorheen gold voor de levering en installatie van zonnepanelen het normale btw-tarief van 21 procent. Maar om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren kon je de btw vervolgens weer terugvragen. Dat regelden wij gratis voor onze klanten, alleen ging er vaak wel een tijdje overheen voordat je het bedrag weer terug op je rekening had. Dat verandert nu: de btw op zonnepanelen verdwijnt.

Om de btw te kunnen terugvorderen moesten wij voorheen onze klanten bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer. Dit omdat jouw zonne-installatie energie levert aan je energieleverancier. In de nieuwe situatie is dit niet meer nodig, zolang het vermogen van je zonne-installatie onder de 10.000 Wattpiek blijft.

Heb je wel een grotere zonne-installatie met een vermogen boven de 10.000 Wattpiek (25 panelen van 400 Wp)? Dan is het van belang om na te gaan of je daarmee op jaarbasis meer dan €1800,- verdient door terug te leveren. Als dit het geval is, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Je kunt je dan wel aanmelden voor de kleineondernemingsregeling om een btw-vrijstelling te krijgen.

Je wordt hoe dan ook geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit komt doordat de eisen voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting anders zijn dan voor de btw.

Waarvoor geldt het 0-tarief precies?

Bij een zonnepaneleninstallatie kunnen verschillende zaken komen kijken. Naast het leveren en plaatsen van de zonnepanelen moet bijvoorbeeld soms de meterkast aangepast worden. Bovendien moet de installateur een kabeltraject aanleggen van de zonnepanelen naar de omvormer en de meterkast. Al deze zaken vallen vanaf 1 januari onder het 0-tarief. Voor andere, minder voorkomende werkzaamheden zoals het verstevigen van je dak of het vervangen van de complete meterkast geldt nog wel het reguliere btw-tarief van 21 procent.

De btw-verlaging is van toepassing op zowel nieuwe installaties als bijgeplaatste zonnepanelen. Het geldt voor installaties op (vakantie)woningen, garages, schuren, serres en appartementencomplexen. Bedrijfspanden zijn dus uitgesloten van deze regeling.

Ik heb in 2022 zonnepanelen gekocht, maar ze worden in 2023 geïnstalleerd

Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen is de kans groot dat je zonnepanelen in 2023 geïnstalleerd worden, wanneer je ze in 2022 hebt besteld. Op de offerte die je hebt ondertekend staat dan nog het bedrag inclusief 21 procent btw. Maar aangezien je bij Sinne Enerzjy pas betaalt wanneer de panelen daadwerkelijk op je dak liggen geldt ook de prijs op de factuur die je dan ontvangt. Die gecorrigeerde prijs is dus exclusief btw.

Sterker nog: de netto-investering valt in veel gevallen zelfs lager uit dan het bedrag dat je normaal gesproken na teruggave van de btw betaald zou hebben. Dat komt doordat ook het zogeheten forfait vervalt. Voorheen moest je van de terug te vragen btw een vast bedrag aan omzetbelasting – forfait – aftrekken. Bij een systeem van 4000 Wattpiek ging het bijvoorbeeld om 80 euro. Omdat de btw nu komt te vervallen, is er ook van dit forfait geen sprake meer, zoals te zien in het voorbeeld hieronder.

Mijn zonnepanelen zijn in 2022 geplaatst, maar ik heb nog geen btw teruggekregen

Wanneer je zonnepanelen in 2022 zijn geïnstalleerd en je de factuur (dus) vóór 1 januari 2023 hebt ontvangen, geldt voor jou nog het ‘oude’ btw-tarief van 21 procent. Zolang je voldoet aan de voorwaarden om dit voor je te kunnen doen, zorgen wij ervoor dat je de btw gewoon van de Belastingdienst terugkrijgt. Dit duurt in de regel enkele maanden. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Ik wil in 2023 zonnepanelen kopen, wat betekent de btw-verlaging voor mij?

Bestel je dit jaar zonnepanelen, dan profiteer je van het 0-tarief op btw. Je hoeft dus geen btw voor te schieten en betaalt bovendien geen forfait. Daardoor houd je extra spaargeld op je rekening en zal jouw netto-investering iets lager uitvallen. En mocht je gebruik willen maken van een duurzaamheidslening dan is de kans nu nog groter dat je daarvoor in aanmerking komt. Het leenbedrag is zonder btw immers lager, waardoor ook je maandlasten lager uitvallen.